השימוש באקופונקטורה, צמחי מרפא וטכניקות נוספות לא היו האמצעים הבלעדיים בהם השתמשו המרפאים במזרח. מלפני אלפי שנים הסיניים החשיבו גם את התזונה היום–יומית ככלי הבסיסי וההכרחי לצורך ריפוי, שמירה על הבריאות ומניעת מחלות. כמו כן גם היום הטיפול הבסיסי לגוף ולנפש האדם הוא התזונה נכונה! יש לציין שהמזון הוא אותו המזון שאנו מכירים אך פשוט מתאמים אותו למטופל על פי העקרונות בסיסיים.
העקרונות המרכזיים של התזונה הסינית מתבססים בחלקה על הבנת העיכול מבחינה פיזיולוגית (ברפואה הסינית) ותכונות אנרגטיות של מזון.
זה דורש, עבור מי שרוצה ליישם עקרונות אלה בראש ובראשונה לבחון את מצב העיכול (שנעשה על ידי מטפל מוסמך) , לבדוק איזה אברים נוספים נמצאים בחוסר איזון. וכך המטופל יקבל תפריט והמלצות על פי אבחון מדויק (תשאול, בדיקת דופק, לשון) שהמטפל מבצע. על מנת להתאים את התזונה הנכונה ביותר עבור המטופל, המטפל ייקח בחשבון כמה מאפיינים של המזון כגון: טמפרטורה, טעם וכיווני אנרגיה של המזון עצמו על פי הסינדרום שנמצא אצל המטופל. אפשר יהיה לראות הקלה בסימפטומים שבעקבותיהם המטופל היגיע כבר לאחר כשבועיים/שלושה לאחר שינוי בתזונה!
מאפיינים של המזון על פי הרפואה סינית העיקרון פועל על פי מושגים איכותיים ועדינים ומאוד. עקרון זה מאוד שונה ממה שאנחנו רגילים להתעסק אתו בתזונה שלנו כמו פחמימות, שומן, חלבונים, קלוריות, ויטמינים, מינרלים וכו'.
המזון נחשב יצור חי, מלא באנרגיה, נושא טעמים, איכויות, מכיל אנרגיות של שמים וארץ( עולה ויורד). ההמלצות בתזונה משמשות כמניעה וגם כטיפול. בדיוק כמו צמחי מרפא!
המאפיין הראשון הוא הטמפטורה: התזונה הסינית מכירה שתי קטגוריות שלמזון: אוכל המשפיע לתחושת קור בגוף האדם ומזון המשפיע תחושת חום. בין שתי קטגוריות אלה נמצא המזון הניטרלי, שהוא לא חם ולא קר לגוף. קר /טרי ורענן /ניטראלי /חם/חמים
קר וקרירת מזונות אלו (יין) מספקים את הרעננות (או קור) לגוף. הם מועילים לווסת או למנוע עודף חום המיוצר על ידי הגוף(למשל, חום, עוררות יתר, דלקות שונות, הפרתירואיד, וכו '…) או במילים אחרות להוביל את האנרגיה של הגוף מטה!
דוגמה למזונות קרירים: תה, צנון, שעורה, אגס, מנטה
מזונות קרים: סלרי, אצות, אבטיח, שימוש מופרז במלח, בסוכר. ניטראלי
מזונות אלה משמשים גם ליין וגם ליאנג. הם אינם משנים את טמפרטורת הגוף. הם למעשה מחזירים את טמפרטורת הגוף למצב נורמלי. הם בדרך כלל תזונתיים וערכיים כמו:
ביצת, ענבים, אורז, גזר, תפוח אדמה, תאנה,
חם או חמים:
מזונות אלה (יאנג) מספקים את החום בגוף. הם שימושיים למתן או למנוע סימנים שלהצטננות או חולשה של מערכת החיסונית. הם מעוררים את הגוף ומאיצים את תפקודי הגוף(למשל, עצבנות, כאבים הנגרמים על ידי חולשה קרה, עיכול, עייפות, וכו'…)
לדוגמא מזון חם: דובדבן, עוף, כבש, קפה, צ'ילי, ג'ינג'ר, פלפל חמים: קינמון, מרק מיסו .
למזון יכול להיות טעמים מעורבבים. הטעם הוא רכיב ייני , מפני שהוא "חומר" ומזין. על פי החוק של חמשת התנועות, לכל טעם יש תנועה , אנרגיה שעל פיהם משתמשים לריפוי.
עם זאת, משיכת יתר לטעם מסוים (או כשזה חסר), עלולה להשפיע על האיזון הפנימי של הגוף. לכן חשוב לאזן את חמשת הטעמים בתזונה שלנו. הטאו (עקרונות הריפוי הסיני) נותן לך את העקרונות המרכזיים של כיצד לאזן חמשת הטעמים במזון שלנו בצורה מציאותית.
להלן המאפיינים העיקריים של חמשת הטעמים המקובלים במסורת הסינית:
טעם חמוץ: (עץ)
לטעם החמוץ יש זיקה לכבד וכיס המרה. הוא מקרר, מכווץ וסופח, מנקז, פועל על הגידים. הוא מפסיק בריחה ודליפה של נוזלים כמו שתן, שלשולים, הזעה והוא טוב גם לטיפול בצניחת איברים.
מזון לדוגמה:
לימון, עגבניות, החמוצים, חומץ, כרוב
טעם מר: (אש)
הטעם המר יש זיקה אל הלב ומעי הדק.הוא מייבש את הלחות קרה או חומה, ממיס התקשויות, מנקז ומשלשל, התנועה שלו היא כלפי מטה. פועל הרמת הדם.
דוגמה למזונות מרים: תה, אספרגוס, סלרי, שן הארי, קפה, חסה, זרעים קלויים, זיתים טעם מתוק: (אדמה)
הטעם המתוק יש זיקה לטחול וקיבה. המתוק הוא:
מחזק, משחרר עוויתות, גורם להרמוניה, פועל ברמת הבשר, מפחית רעילות.
דוגמה למאכלים מתוקים:
גזר, בשר בקר, אגס, תפוח אדמה, פירות מיובשים, דלעת, תירס, אורז, ערמון, טעם חריף: (מתכת)
טעם חריף:
זיקה לריאות ומעי הגס. הוא גורם ל: פיזור, מניע, פועל ברמת הצ'י, מרחיב ומחמם. הוא מסייע לעיכול, גזים ונפיחות בבטן ומאכלים חריפים מאוד יכולים להשמיד חיידקים. בנוסף, הטעם החריף משפר את תנועת הדם
דוגמה למזונות חריפים:
כרישה, שום, פלפל, זנגביל, צנון, בצל, חרדל, זנגוויל
טעם המלוח: (מים)לטעם מלוח יש זיקה לכליות ושלפוחית השתן. המלח הוא: מניע את אנרגיית הגוף כלפי מטה ופנימה. הוא מקרר, מלחלח יובש, מנטרל רעלים, משפר עיכול, מרוקן מעיים ומטה, מרכך התקשויות (כמו בלוטות לימפה נוקשות, התקשות שרירים ועוד), פועל על העצמות, יש לו את היכולת לחטא ולשפר את הריכוז. דוגמה למאכלים מלוחים:
בשר כבש, כרוב, אצות, מיסו, רוטב תמרי, עשבי ים. מלבד טעמים אלא, קיימים עוד שני טעמים: הטעם התפל והטעם הריחני. הריחני מאיץ פעילות שהואטה ופועל מבעד לעכירות, ליחה החוסמת.
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים